Äänensävy | Käännöstoimisto Pauhun blogi

Asiakaslehti kertoo arvostuksesta

shutterstock 310832027

Oli aika, jolloin asiakaslehtiä pidettiin kakkos- tai kolmosketjun julkaisuina. Todelliset journalistit katsoivat niitä nenänvartta pitkin ja vannoivat kautta milloin minkäkin, etteivät ikinä koskisi moisiin pitkällä kepilläkään.

Mutta niin kuin kovin usein tapahtuu – niin muuttui maailma, Eskoseni. Jos ennen kalleimmat paperit, hienoimmat kuvat ja parhaat jutut olivat aikakauslehtitalojen veturibrändeissä, on tilanne muuttunut. Nyt parhaimman näköiset lehdet ja monet parhaista jutuista ja niiden toimittajista löytyvät lähes yhtä usein asiakaslehdistä kuin perinteisistä aikakauslehdistäkin.

Hyviä asiakaslehtiä on ollut aina. Kaikille tuttu Finnairin Blue Wings on asiakaslehti parhaasta päästä. Sen sisältö ja ulkoasu ovat aina pärjänneet parhaimmillekin aikakauslehdille (tosin täytyy muistaa, että Blue Wingsiä on aina tehty aikakauslehtitalon sisällä toimivassa julkaisuyksikössä). Blue Wingsin tapaisia julkaisuja on nimittänyt juuri niiden hyvyys ja sisällön laadukkuus – laatu jossa kaikenkarvainen markkinointimeininki on loistanut poissaolollaan.

Asiakaslehti on parhaimmillaan silloin, kun se palvelee tai viihdyttää lukijaansa kaikissa asiakkaan käyttämissä kanavissa. Jotta mitään julkaisua ylipäänsä selaillaan tai luetaan, sen täytyy tuottaa jotain lisäarvoa. Markkinointihenkiset hehkutukset ovat sitä kaikkein vähiten kiinnostavaa sisältöä ja onneksi nykyisin yhä enemmän myös katoavaa kustannusperinnettä.

Asiakaslehden tarkoitus ei ole myydä kenenkään tuotetta tässä ja nyt. Asiakaslehden lukija tietää usein lukevansa yrityksen julkaisua ja ymmärtää yrityksen haluavan saada tai pitää hänet asiakkaanaan. Juuri se on parasta asiakassuhteen vaalimista, että lehdentekijä – tässä tapauksessa yritys – arvostaa lukijaa niin paljon, että näkee vaivaa tehdäkseen tätä palvelevan julkaisun. Tätä kutsutaan lehti–lukija-suhteeksi.

Aikakauslehtien hierarkiassa olivat korkealla niin kutsutut kahvipöytälehdet. Nämä ovat julkaisuja, jotka halutaan jättää vieraiden näkyville kahvipöydälle, statussymboleja jotka määrittävät lukijansa statusta ja arvomaailmaa. Monet asiakaslehdet ovat päässeet tähän toimimalla juuri niin kuin parhaimmat niin kutsutut oikeat aikakauslehdet. Ne ovat pitäneet huolta sisällön ja ulkoasun laadusta, ottaneet huomioon lukijoidensa erityistarpeet ja vastanneet näihin ja sitten vielä hieman päälle.

Yritykset ovat oivaltaneet asiakaslehden mahdollisuudet. Hyvin tehty asiakaslehti lisää koko yrityksen brändin vetovoimaa. Suurin osa on ymmärtänyt, että esimerkiksi siivousalan yrityksen asiakaslehdessä ei tarvitse olla kymmentä siivousaiheista juttua – itse asiassa asiakaslehden sisältöä ei pidä sitoa emoyhtiön toimialaan ja sen ilosanoman levittämiseen.

Huolella ajateltu ja hyvin tehty juttu kiinnostavasta aiheesta kertoo lukijalle siitä, että häntä arvostetaan. Kun arvostus kerran ansaitaan, sitä ei aivan helposti myöskään menetetä. Jos yritys välittää asiakkaistaan niin paljon, että tarjoaa näille kaupan päälle vielä asiakaslehden, hyvä sana kiirii varmasti eteenpäin.

Hyvä juttu on hyvä juttu, vaikka sen julkaisisi asiakaslehdessä.

Tilaa blogi


Viimeisin blogikirjoitus
Kesän käännökset Pauhulta
Linda Ahlblad, Pauhu Oy | 1.6.2019
Kaikki blogikirjoitukset