Äänensävy | Käännöstoimisto Pauhun blogi

Pääsiäismunat mediassa

Pääsiäismunat mediassa

Pääsiäismuna (engl. Easter egg) on kuviin, elokuviin, musiikkiin, tietokoneohjelmiin tai videopeleihin piilotettu viesti tai vitsi. Perinteistä pääsiäismunajahtiin liittyvää termiä käytti ensimmäisen kerran Atari vuonna 1979 yrityksen huomattua peliohjelmoija Warren Robinettin piilottaneen salaisen viestin heidän Adventure-peliin.

Tunnettuja ”pääsiäismunien” piilottajia ovat muun muassa elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock, pelistudio Bungie, sarjakuvapiirtäjä Don Rosa ja Microsoft. Esimerkiksi Microsoft Office 97 sisältää kätketyn lentosimulaattorin, kätketyn flipperin ja kätketyn simulaation Magic 8 Ball-lelusta.

Elokuva-alan tavallisimmat pääsiäismunat ovat cameo-roolit ja paljon käytetty Wilhelm Scream -äänitehoste. Joissakin DVD-elokuvissa on myös kätkettyjä valikkoja, joiden takaa voi löytyä esimerkiksi poistettua materiaalia tai konseptikuvia. Myös jotkin musiikkiyhtyeet piilottavat pääsiäismunia musiikkiinsa. Bungie on kätkenyt pääsiäismunia videopeliensä lisäksi myös pelimusiikkiin. Pääsiäismuna voi olla piilotettu sanoitukseen tai melodiaan, tai sen voi löytää vasta käsittelemällä sitä, esim. hidastamalla tai toistamalla sitä takaperin.

Uuden Äänensävy-blogimme avasi kevätpäiväntasauksen kunniaksi SEK & Greyn luova johtaja Anssi Järvinen. Seuraava kirjoitus syntyy tässä kuussa mediatoimisto IUM Finlandin toimitusjohtajan Clarisse Berggårdhin kynästä.

Hyvää pääsiäistä!

Linda

P.S. Hufvudstadsbladet julkaisi 20.3.2015 jutun Isiksestä. Artikkelin kuvaan liittyy myös ”Easter egg”, näetkö sen?

Lue lehtijuttu (ruotsiksi) täältä

Tilaa blogi

Viimeisin blogikirjoitus

Kevätsiivoa markkinointisi

Linda Ahlblad, Käännöstoimisto Pauhu | 6.4.2019
Kaikki blogikirjoitukset