Tonfall | Översättningsbyrå Pauhus blogg

En åsiktslös ledare stärker inte varumärket

En åsiktslös ledare stärker inte varumärket

Finska företagsledare har av tradition haft svårt att uttrycka sin åsikt, framför allt fräscht tillspetsade åsikter eller åsikter som delar folk i olika läger.

Då vår marknad är liten försöker företagen behaga alla. Till exempel anställda, kunder, ägare och styrelse.

Lyckas man inte behaga de anställda går de snart och talar illa om en bakom ryggen. Om man däremot inte behagar kunderna, kan de lätt gå över till konkurrenten. Om man inte är ägare och styrelse till lags kan man få en praktisk lektion i VD:s svaga anställningstrygghet.

Bäst att hålla tungan rätt i mun.

Eller?

Kauppalehtis ansvarige chefredaktör Arno Ahosniemi har uttryckt sin förundran över finska chefers tystnad så här:

Det är faktiskt ganska märkligatt en central grupp i samhället låter bli att använda sin röst i denoffentliga diskussionen.

Våra företagsledare har inte insett att de genom att undvika att irritera någon genom sina åsiktsyttringar samtidigt låter bli att glädja någon. Gör man ingen glad skapar man heller ingen positiv relevans för sig själv och den organisation eller det varumärke man representerar.

Ett varumärke utan relevans är bara luft och en åsiktslös chef onödig.

För att företaget eller dess ledare inte ska vara irrelevanta, måste företaget eller dess varumärken ha brand purpose. Ett definierat syfte. En paradflagga som både ägare, företagsledning och personal vill marschera under.

För att skapa djupare relationer än enbart kundförhållanden måste ett varumärke betyda något. Relationer som vittnar om kundens och varumärkets gemensamma värden.

En sådan relevans utvecklas inte om varumärket inte har mod att stå för någonting.

Ofta betyder det också att man är emot någonting annat.

Lyckligtvis finns det idag gott om teman som konsumenterna vill sammansvärja sig mot tillsammans med varumärken. Några exempel av det enklaste slaget: ojämlikhet och klimatuppvärmning. Modigare alternativ: lagar eller folkvald administration, såsom presidenten.

Skulle konsumenter till exempel kunna ”rösta” mot USA:s president genom att köpa en produkt av ett företag som öppet revolterar mot överhuvudet för världens mäktigaste demokrati? Ja. Affärerna går bra. Det finns många exempel på detta, såsom Patagonia, Nike och Starbucks.

En undersökning som Procter & Gamble lät göra i USA visade att 67 procent av konsumenterna tror att varumärken har mer makt att förändra världen än regeringar.

Därför vill konsumenterna också rösta på varumärken. Det sker med plånboken. Men om varumärket saknar åsikter, vision eller ett syfte man kan identifiera sig med, röstar man inte heller på det som förut och låter med andra ord bli att köpa det.

Även en annan varumärkesjätte från USA har märkt samma sak. Arton av Unilever-koncernens fyrtio toppvarumärken är Unilevers Sustainable Living Brand-varumärken., med varumärkesspecifika hållbarhetsprogram.

År 2016 stod dessa varumärken för hela 60 procent av Unilevers tillväxt och ökade 50 procent snabbare än Unilevers andra varumärken.

Enligt en undersökning av kommunikationsbyrån Miltton vill 75 procent av finländarna att företag deltar i samhällsdiskussionen och bidrar till att lösa gemensamma problem.

Framför allt de unga förväntar sig konkreta åtgärder och ställningstaganden av företagen, även inom områden utanför företagets affärsverksamhet.

Till exempel Finlayson har skapat relevans för företaget även utanför affärsverksamheten till och med genom att medvetet trotsa lagen: när man köper lakan från Finlayson köper man mer än bara sänglinne. Genom att köpa Finlaysons produkter ger man sin röst för tolerans och jämställdhet mellan könen.

Ett ställningstagande kan också bestå av en handling som överskrider nyhetströskeln.

När Viking Line inför Finlands hundraårsjubileumsdag vägrade låta svenska nynazister kliva ombord för att delta i högerextremisternas manifestation i Helsingfors, förändrades Viking Lines relevans i många konsumenters ögon.

Så även hos undertecknad.

Precis som jag vill allt fler konsumenter, investerare och anställda göra val som tar ett större ansvar för människan, miljön och det omgivande samhället.

Dessa aktiva val gynnar företag och varumärken som har definierat sitt brand purpose-syfte.

Vinnarna är alltså de som vågar tycka till om frågor, till exempel genom sin VD. Samt handla därefter.

Trots att dylikt handlande inte alltid behagar alla.

Prenumerera på blogg

Latest blog post

Beställ översättningar i vår nya kundportal!

Linda Ahlblad, | 21.11.2019
Se alla blogginlägg